Er zijn op dit moment phishing-e-mails in de omgang die beweren afkomstig te zijn van de merknaam eHerkenning en waarin wordt gezegd dat u een EH4 aanvraag moet indienen. Dit is een valse e-mail. Wij willen u hier graag op attenderen omdat phishing-e-mails bedrieglijk echt kunnen lijken en bedoeld zijn om persoonlijke informatie, inloggegevens of financiële gegevens van nietsvermoedende slachtoffers te stelen.
Wij willen u er op op wijzen, dat er nooit e-mails worden verzonden onder alleen de merknaam eHerkenning. Er zal altijd vanuit We-ID of een andere leverancier gemaild worden. Zelfs dan dient u goed op te letten op de inhoud van de mail. Wij leggen u graag uit welke stappen u kunt volgen als u een verdachte e-mail ontvangt:
- Controleer de afzender: Kijk naar het e-mailadres van de afzender. Phishing-e-mails gebruiken vaak vervalste of verdachte e-mailadressen. Vergelijk dit met het officiële e-mailadres van We-ID of een andere eHerkenningsleverancier.
- Controleer de inhoud: Let op grammaticale fouten, spelfouten en ongewone verzoeken in de e-mail. Phishing-e-mails bevatten vaak taal- of stijlfouten.
- Klik niet op links: Klik nooit op links of download geen bijlagen in verdachte e-mails. Deze links kunnen leiden naar vervalste websites of malware verspreiden.
- Neem contact op: Als u twijfelt over de legitimiteit van de e-mail, neem dan contact op met de officiële klantenservice van We-ID of de organisatie waarmee de e-mail lijkt te zijn verbonden. Gebruik hiervoor de contactgegevens die u al hebt, niet die in de verdachte e-mail.
- Meld de phishing-e-mail: Veel e-mailproviders bieden de mogelijkheid om verdachte e-mails als phishing te markeren. Hierdoor kunnen ze worden geanalyseerd en geblokkeerd om anderen te beschermen.
- Wijzig wachtwoorden: Als u denkt dat uw inloggegevens zijn gecompromitteerd, wijzig dan onmiddellijk uw wachtwoorden voor de betrokken accounts.
- Wees voorzichtig met persoonlijke informatie: Geef nooit persoonlijke of financiële informatie via e-mail, vooral niet als u twijfelt aan de legitimiteit van de afzender.
Het is altijd beter om voorzichtig te zijn en verdachte e-mails serieus te nemen. Phishing-aanvallen kunnen schadelijke gevolgen hebben als u niet waakzaam bent. Heeft u op een link geklikt, een QR-code gescand in een nepbericht, of via e-mail of sms uw eHerkenning inloggegevens ingevuld? Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk
Onderstaand een voorbeeld van de e-mail die op dit moment wordt verzonden, let op er worden op dit moment verschillende e-mailadressen gebruikt en verschillende teksten. Deze zijn dus niet echt.