eHerkenning aanvragen

Een eHerkenningsmiddel vraagt u bij We-ID grotendeels online aan. Verschillende documentatie is benodigd per niveau. Wij leggen u graag uit wat deze verschillen in aanvragen per eHerkenningsniveau zijn.

EH2+

3 jaar

€ 16,-

per jaar

Veel gebruikt voor:

Personen register

Mijn.RVO.nl

EH3

3 jaar

29,95

per jaar

Veel gebruikt voor:

Belastingdienst

Douane

UWV, DUO

Aanvraag meerdere KvK's

Geef uw medewerkers toegang tot een uitgebreide KVK-structuur.

Veel gebruikt voor:

2 of meer KvK-nummers

Complexe KvK structuur

Grotere organisaties

eHerkenning niveau 3 (EH3) aanvragen

Steeds meer online diensten vragen om eHerkenning op minimaal niveau 3, daarom beginnen we met dit niveau. U heeft bijvoorbeeld EH3 nodig om in te kunnen loggen op het werkgeversportaal van UWV. Ook het indienen van de btw-aangifte bij de Belastingdienst gaat met eHerkenning op niveau 3. Maar denk ook aan het portaal van DUO, de Douane en bepaalde dienstverlening van Justis. 

eHerkenning niveau 3 aanvragen, doet u via onze website. Het aanvraagproces doorloopt u volledig online. Nadat u de online aanvraag heeft afgerond, vragen wij u om gegevens van uw organisatie op te sturen zoals bekend bij de Kamer van Koophandel. Denk hierbij aan een digitaal gewaarmerkt uittreksel en persoonsgegevens en handtekeningen van de tekenbevoegden.

Persoonsgegevens worden op (klant)locatie gecontroleerd aan de hand van een origineel identiteitsbewijs en een face-2-face controle. Na uitgifte van het middel logt u in met een gebruikersnaam, wachtwoord en een sms-code of een token (via een OTP device).

eHerkenning niveau 2 (EH2) aanvragen

eHerkenning EH2 biedt een ‘basis betrouwbaarheidsniveau’. Zowel de aanvraag als de uitgifte van het EH2-middel verloopt online. Voor de controle van de identiteit volstaat een kopie van een wettelijk identiteitsbewijs. Inloggen gaat met een gebruikersnaam en een sterk wachtwoord.

U kunt eHerkenning op niveau 2 gebruiken voor het aanvragen van omgevingsvergunningen, het doen van aangiftes en het registreren voor gepersonaliseerde portalen zoals MijnOverheid.nl.

EH2 is op dit moment het laagste niveau eHerkenning dat wordt aangeboden en wordt binnenkort niet meer gebruikt, wij raden u dan ook aan alleen voor eenmalig gebruik een eHerkenningsmiddel op niveau 2 aan te schaffen. Wij raden u aan te kijken naar eHerkenning niveau 3 aanvragen.

eHerkenning niveau 2+ (EH2+) aanvragen

Net als eHerkenning EH2 biedt EH2+ een ‘basisbetrouwbaarheidsniveau’. Het grote verschil zit in het authenticatieproces. Het inlogproces bevat op niveau EH2+ namelijk een extra beveiliging. Op niveau 2+ is er namelijk ook een sms-code of token nodig om in te kunnen loggen. De aanvraag en uitgifte van het EH2+-middel verlopen online. Voor de controle van de identiteit volstaat een kopie van een wettelijk identiteitsbewijs. 

EH2+ is breed te gebruiken. U kunt met EH2+ onder andere inloggen op mijn.rvo.nl en bij Berichtenbox voor bedrijven, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en diverse provinciale diensten. Maar let op: hier kan snel verandering in komen. EH3 wordt namelijk steeds meer de standaard. Met een EH3-middel weet u zeker dat u ook in de toekomst nog kunt inloggen op de genoemde diensten. eHerkenning niveau 3 is samen met EH4 het veiligste inlogmiddel. U kunt met een EH3-middel ook inloggen op diensten met een lager niveau (EH2 en EH2+).  

eHerkenning niveau 4 (EH4) aanvragen

Op eHerkenning niveau 4 worden de persoonsgegevens en de identiteit van zowel de wettelijk vertegenwoordiger, de machtigingenbeheerder, als de gebruiker gecontroleerd. Dat gebeurt face-to-face, aan de hand van originele identiteitsbewijzen. Gebruikers loggen in met een Public Key Infrastructure (PKI)-certificaat. De combinatie van inloggen met een PKI-certificaat en de fysieke identiteitscontrole maakt EH4 tot het hoogste en veiligste niveau van eHerkenning. Enkele gemeentelijke, provinciale en landelijke diensten vragen specifiek om EH4. Maar dit hoogste niveau is ook nodig voor bijvoorbeeld octrooiaanvragen of het indienen van een gratieverzoek. Of als u een administratief beroep wilt instellen tegen de intrekking of weigering van een wapenverlof of jachtakte. 

De aanvraag van een eHerkenningsmiddel op niveau 4, doet u via de We-ID website. Voor de aanvraag van een eHerkenningsmiddel EH4 van We-ID heeft u een PKIoverheid-certificaat nodig.

Hoe kan ik mijn huidige eHerkenningsmiddel upgraden?

Heeft u al eHerkenning van We-ID en wilt u uw middel upgraden naar een hoger niveau? Dit regelt u heel eenvoudig via de We-ID Beheermodule.

Heeft u geen We-ID Beheermodule en is er binnen uw organisatie nog geen beheerder die over eHerkenning op het gewenste niveau beschikt?

Vraag dan via het reguliere aanvraagproces het niveau aan dat u nodig heeft, en vermeld ‘upgrade’ op de eerste pagina van het contract dat u naar ons terug stuurt. Let wel op dat de gegevens van uw oude eHerkenningsmiddel exact overeenkomen met de nieuwe registratie.

eHerkenning per rechtsvorm

Eenmanszaak

Vereniging

Maatschap

Publieksrechtelijke rechtspersoon

Organisaties zonder KvK

Stichting

Besloten Vennootschap (BV)

CV, NV, Coöoperatie

Vennootschap onder Firma (VOF)

Kerkgenootschap