01-09-2021

eHerkenning over de grens

eHerkenning: klaar voor Europees gebruik

Vanaf september 2021 is het mogelijk om met eHerkenning, als Europees erkend inlogmiddel, online uw zaken te regelen met overheidsorganisaties in de Europese Economische Ruimte (EER). Online zaken doen over de grens wordt hiermee net zo betrouwbaar en veilig als in eigen land.  

Eén manier om makkelijk in te loggen voor ondernemers, bedrijven, organisaties en intermediairs. Dat is eHerkenning. Een onmisbare schakel in het online zakendoen met overheidsorganisaties en steeds meer tussen bedrijven onderling.

Mijlpaal  

Om verkeer van online diensten tussen landen te bevorderen, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de wens uitgesproken om eHerkenning geschikt te maken voor gebruik binnen Europa. De techniek die het mogelijk maakt om online zaken te doen over de grens, is dankzij We-ID en de overige erkende leveranciers van eHerkenning in samenwerking met zowel RVO, RvIG, Logius als BZK en Europese landen tot stand gekomen. Daardoor kunnen Nederlandse bedrijven en organisaties met middelen vanaf betrouwbaarheidsniveau EH3, inloggen bij aangesloten overheidsorganisaties in EER landen

Wat betekent dit voor u?

Bent u in het bezit van een eHerkenningsmiddel op betrouwbaarheidsniveau EH3 of hoger en heeft u uw BSN-nummer doorgegeven aan We-ID, dan kunt u met de juiste machtigingen over de grens bij andere Europese overheidsorganisaties inloggen, mits deze zijn aangesloten. Een voorbeeld van een aangesloten dienst is het Vlaams Departement L&V. We-ID helpt u bij het gereed maken van uw huidige eHerkenningsmiddel voor gebruik over de grens.  

Wat heb ik nodig om mijn eHerkenningsmiddel geschikt te maken voor gebruik over de grens? 

Uw eHerkenningsmiddel is nu nóg niet geschikt voor gebruik over de grens. Om deze optie (gebruik in een ander EER-land) te activeren, kunt u de volgende stappen ondernemen:  

  • U dient in het bezit te zijn van een eHerkenningsmiddel met betrouwbaarheidsniveau 3. Indien u nog geen eHerkenningsmiddel EH3 heeft, kunt u deze hier aanvragen: 

  • Geef uw BSN-nummer aan ons door via dit mutatieformulier. (Door het invullen van dit formulier geeft u eenmalig uw BSN-nummer door, deze wordt versleuteld en alleen gebruikt t.b.v. het inloggen met eHerkenning in Europa.) 
  • De beheerder van uw organisatie dient de juiste machtiging van het land waar u wilt inloggen te koppelen aan uw eHerkenningsmiddel. Dit kan eenvoudig via de We-ID Beheermodule.  
  • Als het bedrijf waarvoor u online zaken wilt regelen bij ons geregistreerd staat met een vestigingsnummer, dan dient de registratie omgezet te worden naar een registratie zonder vestigingsnummer. Dit kunt u via dit mutatieformulier doen. 

Vragen over het aanvragen van uw eHerkenningsmiddel? Neem contact op met onze klantenservice of bekijk de veelgestelde vragen.

Ook interessant

UWV Mijn Gegevensdiensten vanaf 14 juni 2024 alleen nog EH4

UWV Mijn Gegevensdiensten vanaf 14 juni 2024 alleen nog EH4

eHerkenning biedt toegang tot ‘Mijn Gegevensdiensten’ van UWV op niveau EH4 Het UWV portaal “Mijn Gegevensdiensten” zal vanaf 14 juni 2024 alleen nog maar toegankelijk zijn met een eHerkenningsmiddel op niveau 4 (EH4). Dit besluit is gemaakt op basis van toetsing...

We-ID webinar: eHerkenning op Mijn Kadaster

We-ID webinar: eHerkenning op Mijn Kadaster

Wij nodigen u graag uit voor ons aankomende We-ID webinar over eHerkenning op Mijn Kadaster. Dit webinar vindt plaats op 10 juni 2024 om 13:00 uur en wordt gepresenteerd door Sam Ogilvie - Inside Sales. Datum: 10 juni 2024Tijd: 13:00 - 13:45 uurSpreker: Sam...