Belastingdienst: eHerkenning 3

eHerkenning is een gestandaardiseerd inlogsysteem waarop inmiddels ruim vierhonderd organisaties zijn aangesloten. Dat zijn met name overheidsinstanties, maar ook steeds meer publieke organisaties waaronder verzekeraars en pensioenuitvoerders.

Het systeem kent vier betrouwbaarheidsniveaus: EH2, EH2+, EH3 en EH4. Steeds meer online diensten vragen om eHerkenning op minimaal niveau 3. Zo is EH3 nodig om in te kunnen loggen op bijvoorbeeld het werkgeversportaal van UWV en het ondernemersportaal van de Belastingdienst. Dat laatste kan sinds kort echter ook met het ‘eHerkenning 3 Belastingdienstmiddel’.

Logt u namens uw organisatie alleen in bij de Belastingdienst en heeft u verder geen eHerkenning nodig? Wij leggen u graag uit wat u wel en niet met dit Belastingdienst eHerkenningsmiddel kunt doen. 

eHerkenning 3 Belastingdienstmiddel

Met eHerkenning 3 Belastingdienst logt u in op Mijn Belastingdienst Zakelijk. In dit portaal regelen ondernemers bijvoorbeeld de btw-aangifte, loonaangifte en aangifte vennootschapsbelasting.

Het eHerkenning 3 Belastingdienstmiddel is goedkoper dan een regulier EH3-middel. De overheid compenseert bovendien de kosten voor het gebruik van dit middel. Die compensatie kunt u aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

eHerkenning 3 Belastingdienstmiddel kent echter wel enkele beperkingen:

  • Met eHerkenning 3 Belastingdienst kunt u niet inloggen bij andere diensten die zijn aangesloten op eHerkenning, zoals het UWV, RDW en de Douane Nederland.
  • Per KvK-nummer kunt u slechts één eHerkenning 3 Belastingdienstmiddel aanvragen.
  • eHerkenning 3 Belastingdienstmiddel is alleen aan te vragen door natuurlijke personen die volledig bevoegd zijn voor de organisatie en het inlogaccount persoonlijk gebruiken.

Regulier eHerkenningsmiddel EH3

Denkt u eHerkenning nodig te hebben voor meer dan alleen de Belastingdienst? Of kent EH3 Belastingdienst voor u teveel beperkingen? Dan raden we u aan om direct een ‘regulier’ EH3-middel aan te vragen. U kunt op een later moment het eHerkenning 3 Belastingdienstmiddel nog upgraden, maar dit neemt extra kosten met zich mee.

Wij raden u dan aan direct het reguliere eHerkenning niveau 3 middel aan te vragen. Dit EH3-middel is ook te gebruiken voor diensten met een lager betrouwbaarheidsniveau. Zo kunt u met één middel op verschillende diensten bij verschillende instanties inloggen.

 

 

EH3 Belastingdienst

1 jaar

€ 25,-
per jaar

Alleen gebruikt voor:

Belastingdienst

EH3

3 jaar

29,95
per jaar

Veel gebruikt voor:

Belastingdienst

Douane

UWV, DUO

Aanvraag meerdere KvK’s

Geef uw medewerkers toegang tot een uitgebreide KvK-structuur

Veel gebruikt voor:

2 of meer KvK-nummers

Complexe KvK structuur

Grotere organisaties

 

 

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn eHerkenning niveau 3 omzetten naar eHerkenning 3 Belastingdienst?

In de Beheermodule van We-ID kan de beheerder van eHerkenning het EH3 middel omzetten naar een Belastingdienstmiddel EH3.

  1. Log in als beheerder in de We-ID Beheermodule.
    2. Ga naar de gebruiker waarvan u het middel wilt omzetten naar een Belastingdienstmiddel.
    3. Klik op het icoontje achter ‘type middel’.
    4. Kies in het scherm voor Belastingdienstmiddel.

Voor de omzetting brengen wij geen kosten in rekening. De compensatie wordt verstrekt door de overheid voor de komende 2 jaar en kan worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) via deze link.

Let op: er wordt per KVK slechts 1 maal compensatie gegeven ongeacht het aantal middelen dat bij dit KVK-nummer hoort.

Bekijk voor meer informatie over de beperkingen van het Belastingdienst EH3 middel onze website. 

Hoe vraag ik compensatie aan voor mijn Belastingdienst eHerkenningsmiddel?

Compensatie aanvragen voor het beperkte eHerkenning Belastingdienstmiddel kunt u doen op de website van het RVO.

Welk betrouwbaarheidsniveau heb ik nodig om in te loggen bij de Belastingdienst?

Om in te loggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk, bijvoorbeeld voor de aangifte omzetbelasting, heeft u eHerkenning niveau 3 nodig. Maar het kan ook met het goedkopere, maar beperkte eHerkenning 3 Belastingdienst.

Vraag uw eHerkenning aan zonder een vestigingsnummer. De Belastingdienst laat namelijk alleen ondernemers toe die eHerkenning gebaseerd op een achtcijferig KvK-nummer in bezit hebben. Geef tijdens de aanvraag dus geen vestigingsnummer (twaalf cijfers) op.

Ik heb eHerkenning 3 Belastingdienst, hoe krijg ik toegang tot de Beheermodule?

eHerkenning 3 Belastingdienst geeft geen toegang tot de Beheermodule. Deze is alleen beschikbaar voor reguliere eHerkenningsmiddelen vanaf niveau 2+.

Waarom kan ik geen compensatie aanvragen voor een regulier eHerkenningsmiddel 3 middel?

Met een regulier eHerkenningsmiddel op niveau 3 kunt u voor meer dan alleen de belastingdienst inloggen. Denk aan het UWV en het PMT. Klik hier voor een overzicht van alle dienstverleners die zijn aangesloten op het eHerkenningsstelsel. De compensatie geldt alleen voor een eHerkenningsmiddel 3 dat enkel gebruikt kan worden bij diensten van de belastingdienst.